Hoppa till innehåll

Greenhouse

Grön livsstil i en grön höjdare! MKBs gröna livsstilsboende gör det enkelt att ha en modern och klimatsmart livsstil. Ett boende utöver det vanliga där det är lätt att göra rätt.

Greenhouse i Augustenborg är MKBs spjutspetsprojekt inom stadsodling där alla har unika odlingsmöjligheter i den egna lägenheten och på gemensamma ytor.

Så här är det att bo i Greenhouse

I Greenhouse får du ett hem som är innovativt inom energi, miljöteknik, odling, livsstilsfrågor och social gemenskap. Greenhouse är certifierat enligt Passivhus och Miljöbyggnad Guld och har bland annat odlingsbalkonger, gemensam takträdgård med växthus, gröna tak, solceller, enkla och smarta lösningar för källsortering samt separat mätning och debitering av varmvatten och el. Du som bor i Greenhouse kan engagera dig i olika grupper som arrangerar sociala evenemang, håller kurser och tar hand om gemensamma ytor. Se filmen om hur det är att leva och bo Greenhouse.

En odlingsbalkong i Greenhouse är delvis inglasad

Odlingslägenheter i höghuset

I höghuset har alla lägenheter odlingsbalkonger om 20 kvadratmeter med 11 meter lång odlingsyta som skapar fantastiska möjligheter till odling. Balkongen är indelad i två klimatzoner – en del är inglasad för att förlänga odlingssäsongen medan en del är öppen. Balkongen är försedd med vattenutkastare och golvbrunn. Varje lägenhet har två utgångar till balkongen och en liten växtverkstad, ett speciellt rum för att sköta sticklingar, omplantering och andra odlingssysslor. Planritningar. (PDF-dokument, 3,9 MB)

Etagelägenheter med terrasser

Etagelägenheterna beskrivs bäst som radhus. Skillnaden mot andra radhus är att det finns ett radhus ovan eller under det egna huset. Varje etagelägenhet har en egen uteplats och egen ingång.

Gemensam odling

Den över 200 kvadratmeter stora takterrassen används för gemensam odling. Här finns ytor för gemensam odling, en glaskupol med härliga möjligheter till rekreation och möjlighet att odla mer exotiska grödor. På 14:e våningen finns ett gemensamt orangeri för vinterförvaring av växter men det är också en plats för att mötas och beundra utsikten.

Lådcykelpool och smarta resor

I lådcykelpoolen kan du boka och låna två lådcyklar. Det finns gott om cykelplatser både ute och inne och en cykelverkstad med verktyg och instruktioner om hur du till exempel lagar en punktering. Det finns flera vägar ner till källaren med taggläsare eller hiss. I cykelkällaren finns även låsbara skåp för att ladda elcykelbatterier. I Greenhouse vill vi att cykeln ska vara första valet vid nära transporter men för längre resor erbjuder vi också gratis medlemskap i fem år i en bilpool. 16 parkeringsplatser finns i garaget varav två med laddstolpar.

Att hyra i Greenhouse

Lediga lägenheter utannonseras på boplatssyd.se. Till skillnad från andra lägenheter sker tilldelningen utifrån intresse för konceptet Greenhouse i kombination med kötiden hos Boplats Syd. Läs mer om uthyrningen i Greenhouse här.

Forskning och utvärdering

Många av de innovationer och nya lösningar som vi testat i Greenhouse har följts upp och utvärderats av oberoende forskare. Här kan du läsa KTHs rapport om klimatsmart livsstil i Greenhouse (PDF-dokument, 1004 kB).