Hoppa till innehåll

Lorensborg

Granne med Pildammsparken och Stadion ligger Lorensborg. Här kan du bo med fantastisk utsikt på sextonde våningen eller i en lägenhet närmare marken i ett fyravåningshus.

Området

Stadionområdet och Pildammsparken inbjuder till promenader och uteliv. Samtidigt är såväl servicenivå som kommunikationer till resten av stan mycket goda.

Aktuell förtätning

MKB planerar att bygga tio radhus i två våningar på parkeringsplatsen på Vileobeovägen. Planerad byggstart är under 2021. Här kan du se:

Byggdes på 1950-talet

Lorensborg var det första storskaliga bostadsområdet i Sverige då det byggdes under andra halvan av 1950-talet. Det färdigställdes lagom till fotbolls-VM 1958, som spelades på den nya stadionbyggnaden strax intill. Området, som kallades för Stadionstaden, var ytterst modernt med hög standard och nytänkande arkitektur.Gatunamnen kommer från de gamla gårdarna som fanns här förr i tiden: Lorensborg, Perstorp och Vendelsfrid.

Arkitekterna som ritat husen

Husen är ritade av Fritz Jaenecke, Sten Samuelson, Thorsten Roos, Bror Thornberg och Svenska Riksbyggens arkitektkontor i Stockholm. Med den danske arkitekten Jan Søndergaards hjälp gjordes en rejäl renovering av sextonvåningshuset på Lorensborgsgatan 4 under 1999-2000.

Hitta hit

Finns i området

  • Affär
  • Förskola
  • Lekplats
  • Skola
  • Områdeskontor