Hoppa till innehåll

Östra Sorgenfri

I Östra Sorgenfri bor du i ett lugnt och trivsamt område i Malmös östra del, tillräckligt nära innerstaden för gå in till stadskärnan på 15 minuter.

Område

De lutande husen från 1950-talet väckte stor uppmärksamhet när de byggdes. Men här finns även fint restaurerade 1930-talshus och nyare bostäder. Området präglas av en hög servicenivå – här finns flera små restauranger, affärer och skolor.

När arkitektparet Fritz Jeanecke och Sten Samuelson ritade sina fyravåningshus med lutande fasader i början av 1950-talet innebar det en förvandling för hela stadsdelen. Från att under 1920-talet ha varit kvarter för fattiga stadsbor, blev Östra Sorgenfri nu ett modernt och högintressant område.

Bostäderna

Här kan du bo i en liten etta eller en större lägenhet med flera rum. Husen har flera våningar och i de med fler än 4 våningar finns hiss.

Historia

I mitten av 1920-talet uppfördes så kallade nödbostäder i stadsdelen för att råda bot på bostadsbristen efter första världskriget. Husen kom snart att kallas ”Hollywood” i folkmun. Trots att de röda tvåvåningshusen bara var tänkta som en nödlösning fick de stå kvar ända till 1965, då de revs. Under 1930-talet placerades även ett par barnrikehus här, det vill säga hus för fattiga familjer med många barn. Det bidrog till att ge området ett dåligt rykte socialt sett. Efter andra världskriget förändrades området rejält, i och med byggandet av nya bostäder.

Våra hus i Östra Sorgenfri har ritats av bland andra Axel Carlsson, Fritz Jaenecke, Sten Samuelson, Sven E Winslow, Thorsten Roos, Sven Grönqvist och Svenivar Ekstrand. Husen är uppförda mellan 1937 och 1973.

Hitta hit

Finns i området

  • Affär
  • Förskola
  • Skola
  • Lekplats