Era egna recept
Vardagen är här igen och det kan vara utmanande att variera middagsmaten. Ofta hamnar man i samma gamla hjulspår med återkommande rätter. Därför tänkte vi att ni grannar kan hjälpa varandra att hitta ny inspiration. Vi frågade efter tips i appen och ni var många som svarade. Här har vi samlat några av era recept - tillsammans gör vi vardagen lite enklare och roligare!
Doria, Limhamn: Millionbøf 😋 Min pappas recept
🥰 Grovhacka gul lök. Stek tills den börjar bli mjuk. Lägg i oxfärs och stek tills vätskan är borta. Salta & peppra. Lägg i 2-3 lagerblad och oxbuljong. Fyll på med vatten tills köttet täcks och låt småputtra medan potatisen kokar. Gör en redning av mjöl och vatten eller använd stärkelse. När du tycker det är lagom tjockt så häll på lite kulörsoja. Smaka av! Behövs det mer smak så krydda lite extra! 😊
Jaana, Seved: Enkel och smakrik vitkålssallad
Ingredienser; Vitkålssallad (helst sommarvitkål) 2 dl lätt crème fraiche, 1 burk majs, 1 paket salladsblandning, krydda, eller italiensk salladskrydda, örtsalt, lökpulver, citronpeppar, 1 tesked socker eller honung. Citronpeppar, hackad persilja.
Tillagning; Skär eller strimla vitkålen tunt. Blanda crème fraiche, kryddor och majs i en skål. Tillsätt vitkålen och blanda noga. Tillsätt mera kryddor vid behov. Låt stå i kylen ca 20 min innan servering. Dekorera med persilja.🥗
Jessica, Annelund: Pasta med bacon & purjolök (2 port)
1 pkt bacon som strimlas och steks.
1 purjolök som strimlas och blanda ner i baconet.
Låt det puttra en stund tills purjolöken blir mjuk och lite karamelliserad.
Rör i 1-2 dl crème fraiche och blanda med pastan ☺
Benjamin i Augustenborg delar med sig av två tips:
"ICAs ärtsoppa med Eldorados vegobacon. Så simpelt! Bara värm ärtsoppan i mikron eller i kastrull och knaperstek vegobaconen på medium värme i olja. En snabb och enkel middag som är supergod!"
"Köp ett par underbara bullar från mathallen och en burk med bönor i Heinz tomatsås. Stek en matsked tomatpuré i en kastrull i en minut på medium värme och häll i lite vatten med en skvätt ketchup och senap. I med bönorna, ät med brödet."
Petronella, Augustenborg: tomatsoppa
Noa, Sorgenfri: 😋 Pasta med salsiccia och Karljohanssvamp
Ingredienser till 4 portioner:
Cirka 400 gram valfri pasta (Jag använder Tagliatelle)
Cirka 250 gram färska salsicciakorvar* (Gärna smaksatt med exempelvis paprika) *Finns nötchorizo eller vegetarisk salsiccia som ersättare
Cirka 150-200 gram Karljohanssvamp (Finns torkad på påse ifall det är svårt att få tag på färsk)
1 gul lök
2 matskedar oxfond
2 matskedar soja
2 matskedar olivolja
3 deciliter vispgrädde
Salt och nymald svartpeppar
Till garnering: Ruccola och riven parmesan (Parmigiano Reggiano eller Grana padano)
Gör så här: Koka pastan enligt förpackningen. Snitta korvskinnet och tryck ut köttet och skär upp det i mindre bitar. Häll av vattnet från pastan när den är klar men spara lite pastavatten (ca 2 dl) i en skål eller ett glas. Fräs salsicciakorven i oljan och dela upp den i småbitar med en stekspade. Lägg i den finhackade gullöken när korven börjat få färg. Låt löken bli mjuk och tillsätt sedan svampen och stek ytterligare några minuter. Häll över grädden, fond och sojan och låt koka ihop på låg temperatur i ca 5 minuter.
Häll i hälften av det sparade pastavattnet och låt koka ihop tills såsen börjar tjockna. Krydda med salt och svartpeppar. Blanda ner pastan i såsen och häll i det sista av det sparade pastavattnet. Rör om och låt koka tills du känner dig nöjd med såsens mängd och tjocklek. Ner med pastan på tallrikar och toppa med ruccola och riven/hyvlad ost. Smaklig spis! 🤗😎
Eva, Möllan:
"Jag tipsar om Vegoburgare, potatis och olika ostsallader."
Evelina, Hyllie:
"Jag lägger all min mat som jag lagar på min TikTok. Ni kan gärna gå in och kolla." 😊@tenikasandorsen89
Lisa i Hyllie tipsar om vietnamesiska soppor:
Vietnamese Sweet & Sour Soup (Canh Chua) - Cooking Therapy (cooking-therapy.com)