Hoppa till innehåll

Grattis till 100 mjuka och färgglada år på samma adress, Södra Garn!

I mars 1924 drog en modig entreprenör vid namn Anna Svensson igång ett garn- och trikåmagasin på Södra Förstadsgatan 93 i Malmö. Och tänka sig: sju kvinnliga ägare senare ligger butiken fortfarande kvar och går dessutom bättre än någonsin. Allt tack vare eldsjälen Eva Brandt som med god hjälp av en stark hantverkstrend och sin 79-åriga mamma får verksamheten att blomstra.

sodragarn_1_800x450.jpgSödra garns stolta ägare Eva Brandt.

Grattis! Hur känns det att butiken blir så gammal?
– Det känns fantastiskt och ärofyllt! Både att få förvalta en så lång och stolt tradition, men också att hela tiden se nya kunder strömma till. Faktum är att vi upplever ett sällan skådat uppsving just nu. Det är nästan alltid folk i butiken.

Vad är förklaringen till medvinden?
– Pandemin gjorde sitt till. Många satt hemma och rastlösa. Sedan har vi ju en väldigt stark hantverkstrend just nu. Förvånansvärt många unga kommer in och köper garn, gärna tjockt och lurvigt eftersom plaggen blir fortare klara då. Även många ukrainare och andra nysvenskar hittar hit, kunder från länder med starka hantverkstraditioner. Vem vet, kanske upplever vi en tyst revolution mot mobilerna också. Stickning och virkning ger folk något annat att hålla i handen. Något skönare, mer produktivt.

Hur började du själv med handarbete?
– Min mormor lärde mig virka när jag var fem år. Sedan dess har jag inte kunnat sluta och med åren bekantat mig med mängder av nya tekniker och material.

Så det är vad du gör på kvällarna?
– Nej, när jag är hemma vill jag bara slappna av. Om det inte är bokföring och annat som måste hinnas med. Stickar gör jag i butiken, mellan kunderna. Jag gör demoex som inspirerar och visar hur plaggen blir som färdiga. Det får fart på försäljningen.

Något tips till nybörjaren eller den som vill komma igång?
– Ja, börja alltid med raka stycken! Kanske en kort pulsvärmare som träs över handen eller en lite längre halsduk. Sedan kan du börja utmana dig själv med svårare saker. Och trasslar det till sig är det bara att komma in till mig i butiken så löser vi knuten!

imageihdy.png
Evas mamma är en hjälpande hand när hantverkstrenden lockar fler besökare.

Hur orkar du? Tappar du aldrig lust eller energi?
– Jag är ju bara 61 år. Min mamma som hjälper mig i butiken är på väg mot 80. Och min äldsta kund, ja hon fyllde faktiskt 100 häromåret. Du måste komma tillbaka till min ungdomliga butik, brukar jag locka när hon går. Den är yngre än du.

– Sedan är det ju härligt att möta så många människor också. Att få prata om stickning och inte så sällan om livet i största allmänhet. För många stamkunder är jag nog lika mycket ett sällskap i ensam tillvaro som en kunnig garnförsäljare bakom disken.

Hur vågade du en gång ta steget att öppna butiken?
– Jag drev i många år en ostbutik på köpcentret Triangeln. Det var en slitsam tid, sju dagar i veckan, så till slut sålde jag. Av en slump gick jag sedan in på Södra Garn och döm om min förvåning när den gamla innehavaren sa att hon tänkte sälja. Jag slog till direkt och har inte ångrat mig en enda dag. Möjligen när jag varit sjuk någon gång, men som tur är har jag mamma och andra räddande änglar omkring mig.

Räknar du din hyresvärd till den kategorin?
– Absolut! MKB har varit toppen hela vägen. När jag drog igång fixade de taket som höll på att flaga sönder. Och golvet som var nött. Till 100-årsjubiléet lånar de också ut lokalen intill som just nu står tom. Sådan service uppskattas och ger energi framåt.

– Det är en svindlande tanke att Södra Garn kanske finns kvar på samma adress vid 200-årsjubiléet. Det siktar vi på, tycker jag!

sodragarn_3_800x450.jpg
Sparade presentkort från Södra garns första ägare.