Hoppa till innehåll

Grannsämjan växer när vi bryr oss

När Susanne lämnade Bulltofta för en nybyggd MKB-hyresrätt på Limhamn var hon nervös över vad som väntade. Skulle hon och Norfolk-terriern Melker få plats i den lilla lägenheten? Och vilka skulle de få som grannar? Idag kan hon andas ut. Flytten blev ett steg åt rätt håll i livet och grannsämjan växer för varje nytt personligt möte. Både utanför dörren och i MKB-appen.

blobid0.jpg
Susanne och Melker trivs i sin nya lägenhet.

Vad gillar du bäst med din nya lägenhet?
Närheten till havet! Lukten, sjöfåglarna, vyerna. När jag och Melker är ute och går känner vi verkligen att vi hamnat rätt. Och det är en känsla som håller i sig när vi kommer hem. Även om vi bor på mindre yta än förut trivs vi bägge väldigt bra.

Har du hunnit få kontakt med dina grannar?
– Oh ja! Eftersom alla flyttade in tillsammans uppstod en fin gemenskap nästan direkt. Alla hade samma frågor och funderingar. Samma utgångspunkt på något sätt. Allra närmast är jag nog en familj med fyra barn som bor i dörren intill. Jag har till och med haft en av deras döttrar över på läxläsning. Det värmer gott i en gammal lärare.

– En annan granne passar min hund. Vi möttes genom MKB-appen där alla kan lägga ut information och frågor. Hur sätter man upp tavlor på väggen? Jag är sjuk, kan någon handla? De flesta inlägg ger många svar direkt och sådant skapar trygghet och gemenskap. Appen blir som ett extra smörjmedel för oss här i MKB Spiran.

Så man behöver inte ses fysiskt menar du?
Jo, om man vill förstås. Men vi människor har ju två sidor. En utåtriktad som kanske vill byta några ord med förbipasserande på gården eller till och med komma hem på en fika när tiden är mogen. Sedan är det ju skönt att bara rå om sig själv ibland. Det tycker i alla fall jag. Då kan dialogen i appen vara en perfekt lösning där man är nära men ändå håller lite distans. Eller får svar direkt från MKB om man undrar något.

Hur blir man en god granne?
Det är väldigt individuellt. Men vissa gyllene regler finns det nog ändå. Visar respekt. Följer regler. Håller rent omkring sig. Försöker vara en bra medmänniska. Det tror jag alla skriver under på.

– Viktigast för mig är att känna mig trygg i mitt eget hem. I det ingår att veta vilka mina grannar är. Om jag känner dem vågar jag också ”gå till källan” om jag upplever ett problem. Och jag hoppas verkligen att andra säger till mig om jag inte sköter mig.

Är du orolig?
Haha. Nej, jag gör nog inte så mycket väsen av mig. Och källsorterar enligt konstens alla regler. Det skulle möjligen vara om jag uppfattas som för social ibland. Men det handlar i grunden om att jag bryr mig. Och det får grannsämjan att växa, tänker jag.