Hoppa till innehåll

Konstrunda med mobil guide

Ofta ute och rör dig på stan? Grattis, då har du en konstskatt som väntar på att upptäckas. Inte minst om du har en smartphone med appen Be Here Then som guidar och förstärker upplevelsen. MKB:s konstintresserade elsamordnare Timo är en av många Malmöbor som provat den digitala rundan och som via jobbet också sett till att många av verken är upplysta nattetid.

MKB har en stor samling offentliga konstverk gjorda från 1952 fram till idag. Många av dem är väl synliga, andra står på gator och gårdar – men alla väntar på att upplevas! Välkommen att ladda ned appen Be Here Then och bege dig ut på en spännande konstrunda helt gratis!

0 Konstapp.jpg

– Vi blir jätteglada för allt som kan få fler att upptäcka våra fina konstverk, säger Timo Rasi, konstintresserad elsamordnare på MKB. Den nya appen är ett perfekt hjälpmedel för den som vill gå eller cykla runt och lära sig mer om vår konstskatt. Till exempel från Möllan via Ystadsgatan till Kronoborg. Det är bara att hänga med på kartan med mobilen i näven!

– Min favorit är ”Grävlingstrappan” av Ernst Billgren. Jag var med på 90-talet när huset byggdes och grävlingen i sin mosaikvärld väckte massor av frågor i mig. Vad gör den här? Varför går den uppför trappan? Idag är den modifierad men fortfarande lika tänkvärd.

Här tipsar Timo om tre spännande konstverk – mycket nöje!

blobid0.jpg

En grävling på väggen
Monbijougatan 4. Från början skapad av Ernst Billgren 1993 men blev tyvärr vandaliserad 2014 och modifierat till konstverket Grävling på flykt av Björn Carnemalm.

Laxtrappan.jpg

Bassäng för laxar och hundar
På Lorensborgs torg hittar vi ”Laxtrappan” från 1960 – en färgstark bassäng med trappsteg för laxar (och glada hundar i mängder). Under många år var konstverket bortglömt och fyllt med jord eftersom det ansågs ta för mycket tid att sköta. Idag är Laxtrappan renoverad.Bulldogen – en favorit!
Lorensborgsgatan 4. Bakom torget står ännu en favorit: ”Engelsk bulldog” från 1959. Hunden är folkkär och många barn vill rida på den (vilket är helt ok). Konstnären Edvin Öhrström har skulpterat hunden fri från tillgjordheter och på ett lite rått sätt, kanske är det därför den är så omtyckt? I Malmö gör man sig inte till i onödan, liksom.

Fakta
Be Here Then är gratis och finns där appar finns. Den innehåller offentliga konstverk runt om i Malmö utmärkta på en karta med tillhörande text om namn, årtal, upphovspersoner mm.

Allt innehåll som tidigare fanns i MKBs app "MKB Konst" har flyttats över till Be Here Then. Appen erbjuder en komplett guide till vår stora samling av offentlig konst och dessutom en fördjupande och interaktiv upplevelse av Malmös historia.

Varmt välkommen att utforska den spännande offentliga konsten!

Ladda ner Be Here Then här och upptäck Malmös konstskatt med nya ögon!