Hoppa till innehåll

5 härliga smultronställen från oss till dig

Sommaren är äntligen här! Nu kan du ta cykeln och utforska MKB-personalens personliga favoritplatser i Malmö för lek, sol, picknick och bokläsning.

1. Sommartorg Sevedsplan

2022_0017_sevedsommartorg_malmo-s.jpegFotograf: Apelöga

Mia Kjell är fastighetschef på MKB och tipsar i sommar om att Sevedsplan kommer att vara sommartorg för andra året i rad med invigning den 10:e juni. Därefter kommer det vara pop-up aktiviteter på torget hela sommaren.

- Torget är mysigt så det är värt ett besök för att bara hänga, gunga och lyssna på vattnet som porlar i den lilla dammen, säger Mia.
Det är Malmö Stad som beslutat att Sevedsplan ska bli Malmös första sommartorg. De satsar lite extra på att pynta torget med blommor, belysning och sittmöjligheter och tanken är att även andra aktörer i staden ska fylla torget med aktiviteter.

- MKB är med på invigningen och vi kommer även sponsra små mindre aktiviteter under sommaren. Det kommer att bli riktigt härligt, hälsar Mia.

2. Sinnenas trädgård

Sinnenastradgård-l.jpg

Irena Bicanic är förvaltningsadministratör på MKB och tycker att Sinnenas trädgård på gården bakom husen på Lorensborgsgatan 4 är en rogivande, vacker och idyllisk plats mitt i staden som hon gärna tipsar om.

- Platsen får mig att stanna upp i vardagen, ibland tar jag med mig en kopp kaffe och sitter här. Det ska finnas tre fina kattskulpturer, men jag har bara lyckats hitta två av dem… om du går hit kanske du kan hitta alla tre?

- Här finns även grillplats, stolar och en hammock att gunga i, och såklart de vackra blommorna och träden!


Extra fakta om platsen:
Under 2020 byggde MKB om en gård i Lorensborg. I projektet träffades boende i området tillsammans med skolbarn och personal på Lorensborgsborgsskolan för att bestämma hur den nya trädgården skulle se ut, kännas, lukta, smaka och höras. Det blev en trädgård för alla sinnen där grillkvällar, kortspel, solstunder, fikor och tupplurar avlöst varandra. Med sinnligheten i fokus har vi skapat en unik plats som rymmer porlande vatten, skiftande underlag, växter i olika kvaliteter, doftande blommor och fruktbärande nytillskott.

 3. Mysiga grönytan på Mellanheden

mellanheden_picknick_manniskor-s.jpeg

Peter Ahlberg jobbar som fastighetschef på MKB och tipsar om att den gröna och vackra gårdsmiljön mellan Börringegatan och Övedsgatan är en fantastisk grön yta att mötas på i sommar.

- Hade jag bott här hade jag hängt här ofta! Fritidsföreningen brukar spela kubb här, det är en perfekt plats att ligga och sola på, hälsar Peter.

4. Gyllins trädgård

gyllinstradgard1.jpeg

Petru Rosenthörn är lägenhetsutvecklare på MKB och tipsar dig om att besöka Gyllins Trädgård i sommar. Förr i tiden var Gyllins Trädgård en av de största handelsträdgårdarna i norra Europa, en historia som lever kvar idag i naturparken och de fina lekplatserna med trädgårdstema.

- Gyllins Trädgård är ett grönt och lugnt, tryggt och lummigt område på lagom avstånd till centrum. Du kan promenera i parken eller på de öppna fälten och förbi kolonilotterna. Det finns aktiviteter för alla åldrar och smaker: gym, sporthall och fotbollsplaner inom promenadavstånd, hälsar Petru.

Extra fakta om platsen:
Gyllins trädgård är en naturpark med anor. Här fanns en gång en stor handelsträdgård med bland annat rosor och pioner, men i nutid är det teamlekplatsen som är i fokus. Vid lekplatsen kan du besöka det flygande växthuset, gå balansgång på en åtta meter lång mördarsnigel, gunga hängmatta, vattna en blomma eller bygg en koja i en jättekruka!

5. Mary Anderssons park

Marylekplats-s.jpg

Emma Cedermarker Belec är fövaltningschef och tycker att du ska uppleva Mary Anderssons park i Sorgenfri i sommar.

- Här finns lokalhistoria, lek och är allmänt mysigt, hälsar hon.

Extra fakta om platsen:
Temalekplatsen i Sorgenfri är en mötesplats som lyfter fram den lokala författaren Mary Anderssons berättelser om området. Mary Anderssons romaner är något som dagens Malmöbor kan vara stolta över och berättelserna kan lära oss något om stadens historia. Resultatet blev inte bara en unik lekplats utan också en lokalhistorisk plats som lockar skolklassbesök och stadsvandringar. Lekplatsen var en av finalisterna till årets Stadsbyggnadspris 2021.