Hoppa till innehåll

Guldkorn från 2023

Nu välkomnar vi ett helt nytt år och passar på att summera ett händelserikt 2023! Tillsammans med alla som bor hos oss och våra samarbetspartners har vi hunnit uppleva många höjdpunkter. Här har vi valt ut några guldkorn från året som gått. Tack för ett fint 2023!

Nyhamnen spadtag 01[86].jpg

Nya byggstarter
Vi är så glada och stolta över att vi satt spaden i marken för fem nya hus i en tid då många väljer att inte bygga på grund av en skakig omvärld. De nya hemmen byggs i Hyllie, Nyhamnen, Dalaplan, Kirseberg och Limhamn. Genom att satsa långsiktigt kan vi bidra till Malmös utveckling och ge fler chansen till ett bra boende. Alla våra nya hus är rökfria! Läs om nya hem här.

Nästan 500 nya grannar
Under året har vi fått nästan 500 färska grannar i våra nya hus, flest nyinflyttade var det i Daggkåpan i Sege park där det flyttat in 142 nya MKB-bor. Nya grannar blev det även i Hyllie, i seniorhuset i Katrinelund och i studenthuset i Västra hamnen. Vi hälsar er alla varmt välkomna!

Tre fina priser 🌟
Tack alla som röstat på oss, vi är otroligt stolta och glada för utmärkelserna:
#Bästa studentboende i Sverige! För åttonde året i rad vann vi tävlingen där studenterna själva röstar fram bästa studentboendet.
# Bästa Nyproduktion för Halvslaget i Limhamn! Hyresgästerna själva röstade fram oss vilket vi är extra glada för.
#Hederskristallen, AktivBos eget pris som de varje år delar ut till ett fastighetsbolag som är ett föredöme för branschen. I år fick vi det för vårt arbete med utveckling, innovation och kunddialog.

547 sommarjobbare
Under sommaren fixade vi jobb till 547 feriejobbare! 255 ungdomar arbetade i vår förvaltning och genom samarbeten med flera föreningar möjliggjorde vi ytterligare 292 sommarjobb runt om i Malmö. Föreningarna anordnade i sin tur aktiviteter som lockade över 4 000 barn. Det här gör vi om nästa år! Tack till våra 547 sommarjobbare!

Seved inte längre ett utsatt område
MKB har som mål att inget av bolagets bostadsområde ska finnas med på polisens lista över utsatta områden 2030. Nu är vi ett steg närmre målet eftersom Seved inte löngre klassas som särskilt utsatt. Tillsammans med Fastighetsägare BID Sofielund, MKB, polis, Malmö stad, föreningar och många boende har vi lyckats med en tuff utmaning! Läs mer här.

Stora servicedagen
I september storsatsade vi på service. Under åtta dagar var all personal, från VD till ekonomi- och HR-personal, ute i nästan alla bostadsområden och hjälptes åt att städa, laga och fixa. Alla åtgärder baserades på dina och grannarnas synpunkter i kundenkäten. Vi läste era svar noga och flera önskemål blev verklighet.

Bosociala satsningar
Allt vi gör inom social hållbarhet ska bidra till ökad trygghet och sysselsättning samt bättre skola. Det är en omöjlig uppgift att sammanfatta alla insatser, men några av årets pärlor var:

  • BUS - Barn utvecklar staden med MKB, barnen i våra bostadsområden får vara med och påverka sitt närområde. Vi har en direkt och nära dialog med barnen via skolorna där de är delaktiga, har inflytande och ägandeskap på utvecklingen.
  • Fest i Val i Kroksbäck, två härliga dagar med cirkusföreställningar, workshops, levande musik och möjlighet att träffas och umgås med vänner och familj. Arrangerades i samverkan med Cirkus Syd, Svalbard Cirkus Company, Röda korset, Hermodsdals Ungdomsförening, Framtidsfabriken, Ariana FC och Afghanska Kulturföreningen
  • Den stora områdesfesten i Bellevuegården på temat “vatten” med bland annat hopptorn, Allsångståget samt Experimentexpressen från Vattenhallen i Lund.

Malmö in the Making där vi deltog med en egen ljudvandring i Augustenborg där man kunde lyssna till hur våra boende och samarbetspartners arbetar med delningsbara koncept inom scen, hantverk, odling, hönshus och kaninhotell.

Fest i Val i Kroksbäck

Nya träd & återbrukade tegelstenar
Vi har högt uppsatta klimatmål! Till 2030 ska vi skapa motståndskraftiga utemiljöer och bekämpa klimatförändringar, ett steg på vägen är att vi planterat 500 nya träd. Under året har de nya träden lagrat hela 25 000 kilo koldioxid från luften, vilket motsvarar 25 varv runt jorden med en bil.

I Limhamn ska vi bygga ett mindre hus i två plan med 12 lägenheter, målet är att bygga med halverad klimatpåverkan. För att kunna bygga det nya behöver vi riva en befintlig byggnad och här återbrukar vi bland annat teglet i fasaden, betongmarkplattor, armaturer och lekutrustning till utemiljön.

Stiftelsen Momentum satsar på barnen
Tillsammans med Trianon bildade vi stiftelsen Momentum för att stötta föreningar som når barn upp till 12 år i Rosengård och Nydala-Hermodsdal-Lindängen. Genom att satsa på barnen bidrar vi till ett tryggare och bättre Malmö. Sedan starten har totalt cirka 15 miljoner kronor delats ut i stöd och under 2023 har stiftelsen gett stöd till ett dussin föreningar, bland andra:

  • SK Ran i Rosengårdsbadet - simskola för elever som riskerar att inte klara godkänt i idrott på grund av bristande simkunnighet.
  • Helamalmös verksamhet i Nydala - uppsökande och trygghetsskapande fältarbete utomhus i området för att nå barn och unga.
  • FC Rosengård - träningstillfälle för yngre barn med en samling där det bjuds på ett mellanmål och gemensam högläsning.

500 nya badrum
MKB arbetar året runt med att underhålla fastigheterna, bland annat har vi:
Renoverat cirka 500 badrum

Moderniserat cirka 40 hissar
Bytt ut 3 700 gamla fönster
Elsäkrat 300-400 lägenheter, det innebär 400 elcentraler, 4 000 uttag, 2 000 strömbrytare och lampor.

Enkelt & smart med boappen
Under 2023 lanserade vi en ny och förbättrad Boapp och det är redan cirka 60 procent av alla som bor hos oss som laddat ned den. Här inne pratar ni med varandra och oss, ni gör serviceanmälningar, bokar tvättid, ser era avier och mycket mer. Ett enkelt sätt att hålla koll på ditt boende!

Nytt i våra lokaler
MKB äger och förvaltar cirka 1 100 lokaler i hela Malmö, allt från butiker, vårdcentraler, restauranger till gym och källarlokaler. Några fina nyheter under 2023 var att ICA Nära Sorgenfri öppnade i juni och att både Fridhems Folkhögskola och Klättercentret fortsätter att fylla lokalerna på Kampen med liv, ett urbant sport- och kulturcenter i Sofielund. Tack till alla lokalkunder som bidrar till en positiv stads- och områdesutveckling för alla Malmöbor.

Källarlokaler blev lägenheter
Många vill bo i Malmö och vi försöker hela tiden hitta nya, kreativa lösningar för att skapa lägenheter. Under året omvandlade vi 22 lägenheter i källarlokaler på Lorensborg till nya bostäder.

Invigning av ny konst
Vi är stolta över Konstlyftet, ett projekt där personer med olika funktionsvariationer fått skapa konstverk på en innergård i Limhamns Sjöläge. Konstlyftet startades 2011 och är ett samarbete mellan MKB och Malmö stad.

Friskvård för hälsans skull
I år har MKB arrangerat Zumba en gång i veckan under cirka sju månader. Träningen vänder sig till kvinnor i Holma och Kroksbäck med syfte att stärka hälsa och umgänge. I Kroksbäck tränade vi också fotboll med barnen ihop med HSB BRF Kroksbäck och Ariana FC för att få fler barn i rörelse. Nytt är flickfotboll där flickor i åldrarna 8-12 år kan kombinera skola och träning.

Nu blickar vi framåt!

Det är redan dags att blicka framåt mot 2024. Ett nytt år ligger orört och redo att fyllas med stora och små händelser. Vill du ha en pappersalmanacka som hjälp att hålla koll på allt? Välkommen att hämta en väggalmanacka på ditt områdeskontor eller på MKB Triangeln. 2024 visar vi några vackra vyer från våra bostadsområden. Vi hoppas att du uppskattar almanackan och att du får ett fint 2024.