Hoppa till innehåll

Så skyddar du dig mot bränder

Läs våra tips och brandsäkra ditt hem. Julen är en härlig högtid med levande ljus, julpynt och mycket matlagning – men det är också den tid då flest bostadsbränder inträffar. Läs våra tips och brandsäkra hemmet så får du en riktigt god och trygg jul.

ima220895.jpg

tips för din brandsäkerhet

1. Kom ihåg de tre B:na: brandvarnare, brandsläckare, brandfilt

Brandvarnare. En fungerande brandvarnare är den absolut bästa försäkringen för att snabbt få veta att det brinner. Har du ingen brandvarnare? Gör en serviceanmälan i boappen eller hämta en gratis brandvarnare på ditt områdeskontor.

Handbrandsläckare. En handbrandsläckare hjälper dig snabbt att börja släcka en brand. Se till att alla i familjen vet hur den fungerar och rikta alltid vattnet eller skummet mot själva brandkällan, inte lågorna.

Brandfilt. En brandfilt är ett bra komplement för att släcka mindre bränder eller minska spridning av en brand som uppstått. Lägg filten bestämt över branden och tryck med händerna på filten så att elden kvävs.

2. Installera en spisvakt

En spisvakt är en teknisk anordning som övervakar spisen och antingen larmar eller bryter elförsörjningen till spisen innan en brand hunnit uppstå. Det är också bra att med jämna mellanrum rengöra spisfläkten från fett.

3. Håll levande ljus under uppsikt

Släck ljusen om du lämnar rummet och förvara tändare och tändstickor utom räckhåll för barn.

4. Julpynta brandsäkert

Se till att släcka adventsstjärnor, julgransbelysning och elektriska ljusstakar innan du lämnar lägenheten eller går och lägger dig. För att vara riktigt säker kan du välja att dra ut stickkontakten ur vägguttaget. Kontrollera också att sladdarna inte har skador. Har du julgran? Använd aldrig levande ljus eller tomtebloss som pynt, en torr gran brinner upp på några sekunder.

5. Hantera elprylar rätt

Det är allt vanligare att batterier från elsparkcyklar och elcyklar fattar eld när de ligger på laddning eftersom de kan bli väldigt varma. Därför är det viktigt att du laddar dem under uppsikt, på underlag som inte är brännbart och aldrig nära dörren. Till elprylar som kaffebryggare och vattenkokare är en timer en billig försäkring och sist men inte minst; använd inte diskmaskin eller tvättmaskin när du inte är hemma.

Vill du veta mer hittar du livsviktig information på www.brandskyddsforeningen.se/nyheter/julens-brandrisker/