Miljömässig hållbarhet
Bygg- och fastighetssektorn står för drygt 20 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. MKB är så stort att vår verksamhet har stor klimatpåverkan. Samtidigt innebär vår storlek att vi har möjlighet att bidra till en positiv utveckling inte minst när vi arbetar tillsammans med andra. Vi fortsätter att utveckla processer och lärande för att kunna bygga bostäder som kombinerar klimatoptimering med en hyra som merparten av Malmöborna kan efterfråga. Vi fortsätter även vårt arbete mot ett klimatneutralt boende genom att ta fram ett koncept som skapar förutsättningar för våra kunder att bo och leva med lägre klimatpåverkan.
Klimatneutralt byggande viktigast för vår påverkan
Byggprocessen är den del av MKBs verksamhet som står för vår enskilt största klimatpåverkan. Därför är mycket av vårt fokus inom miljömässig hållbarhet inriktat på att hålla nere klimatpåverkan i nyproduktion av bostäder. I alla MKBs byggprojekt sker ett arbete för att minska klimatpåverkan så långt det går utifrån tekniska och ekonomiska förutsättningar.
Vi gör klimatberäkningar samtidigt som vi sätter ett klimatkrav gällande maxutsläpp från byggskedet i samtliga nyproduktionsprojekt.
Läs mer om klimatarbetet.
Stora beställare driver förändring i branschen
Utvecklingen av nya material och ny teknologi som kan minska klimatpåverkan är central för att byggbranschen ska kunna nå sina högt ställda klimatmål. Som stor beställare av byggentreprenader har MKB ett ansvar att bidra till minskad klimatpåverkan. Samtidigt har vi stora
möjligheter att bidra till förändring genom att ställa klimatkrav och efterfråga nya lösningar och byggmaterial när vi bygger. Ökande efterfrågan möjliggör i sin tur framväxten av nya innovativa företag inom bygg- och energibranschen.
Krav i upphandlingar och projekteringsprocessen har bidragit till att nya arbetssätt och material provats i färdigställandet av bland annat fastigheten Badskon i Hyllie Äng. Där har MKB provat att använda hampafiberisolering, ett material som har signifikant lägre klimatpåverkan än traditionell isolering samtidigt som det lagrar kol. I bygget användes även klimatförbättrad betong och fasadmaterialet skiffer som har ett lägre klimatavtryck.
Energilösningar som gynnar klimatet och minskar kostnader
MKB arbetar kontinuerligt med energioptimering för att minska vår klimatpåverkan. De senaste åren har AI i allt högre grad använts som ett verktyg i driftoptimeringen. Ansträngningarna har inneburit en minskad energianvändning per kvadratmeter.
Elektrifiering som eftrfrågas av kunderna
Elektrifieringen utvecklas snabbt, både i omvärlden och hos MKB. För MKB handlar det om att agera proaktivt för att möta kundernas efterfrågan på exempelvis laddstolpar. Utbyggnaden går i allt högre mot laddzoner, snarare än laddstolpar, då dessa bedöms vara mer prisvärda för kunden och även bättre ur ett hållbarhetsperspektiv.
Andelen förnybar energi ökar i takt med att MKB fortsatt bygga ut antalet
solcellsanläggningar. Vi arbetar bland annat med en större satsning på solceller i området Gullviksborg. Totalt finns nu i 15 anläggningar som kommer att ha en sammanlagd installerad effekt på närmare 900 kWt.
För att möta utmaningar kopplade till effektkapacitet är utveckling av
fastighetsbatterier en viktig komponent. MKB har två fastighetsbatterier med ambitionen att dessa ska bli fler under kommande år.
Måtståndskraftiga utemiljöer
Antalet extrema väderhändelser fortsätter att öka, både i Sverige och internationellt. Utvecklingen visar hur angeläget det är att skapa utemiljöer som kan hantera såväl kraftiga skyfall som långa perioder av värme och torka. Inom ramen för målet att skapa gröna och motståndskraftiga utemiljöer, har arbetar vi med att genomföra klimatrisk- och sårbarhetsanalyser för samtliga bostadsområden.
Klimatanpassning av utemiljöer ger flera vinster. Utöver en ökad förmåga att hantera klimatpåfrestningar, blir utemiljön också mera trivsam med mindre stensatta ytor och mer grönska.
Vi analyserar krontäckningsgraden i våra bostadsområden för att framöver kunna inkludera trädmål i MKB områdesstrategier. Totalt har MKB över 9 000 träd över hela Malmö. Nyplantering och skötsel av befintliga träd är en investering som skapar viktiga tillgångar för MKB och dess kunder.
Läs mer om projektet Varje träd räknas!
Cirkulära materialval ökar
Cirkulära materialval handlar om att ha ett livscykeltänk som gör att produkter och material kan leva så länge som möjligt, och att material som tas ur bruk cirkuleras tillbaka på olika sätt.
MKBs arbete för att skapa cirkulära materialflöden innebär att vi genomför återbruksinventering och analyser för att kunna nyttja återbrukat byggmaterial inom fler projekt. Vi arbetar även för att utveckla möjligheterna att öka återbruket av material när vi gör stambyten och renoveringar.