Tidigare projekt
Tidigare genomförda projekt inom social hållbarhet.
Boskola för nyanlända
Boost by FC Rosengård har en verksamhet (Kick Off by FC Rosengård) som riktar sig till nyanlända kvinnor för en snabbare integration i samhället.
Eftersom projektet riktar sig till nyanlända finns också behov av information om hur man bor i hyresrätt i Sverige. Som en del i MKBs förebyggande arbete inom social hållbarhet tog vi möjligheten att vid ett möte vara med och påverka och informera våra framtida kunder om ekonomi och boende.
MKB visade en kort presentation om bolaget, om privatekonomi (till exempel vad man ska tänka på i samband med lån och hur man ska prioritera räkningar), rättigheter och skyldigheter kring boendet och allmänt om hur det fungerar att bo hos oss. Presentationen visades i Boosts lokaler med tolk och i slutet avsattes tid för diskussion där deltagarna tillsammans med oss resonerade kring olika scenarier.
Varje droppe räknas
Varje droppe var ett hållbarhetsprojekt i pilotversion där MKB undersökte möjligheterna att få kunderna att minska sin förbrukning av varmvatten. Vi valde att kommunicera med grundskoleleverna i området. Piloten pågick i ett halvår och fick positiv uppmärksamhet med massor av kraft från skolelevernas engagemang. Varje droppe ökade både den sociala, ekologiska och ekonomiska hållbarheten. 10 700 kronor sparades till elevernas språkundervisning i skolan.
Skatepark i Kroksbäcksparken
Under sommaren 2016 färdigställdes en ny skatepark i Kroksbäcksparken. MKB såg detta som en stor tillgång för boende i Holma och Kroksbäck. Eftersom skate inte var så utbrett här ville vi locka barn och ungdomar att prova på och lära sig grunderna. Detta gjorde vi genom att sponsra föreningen Bryggeriet så att de kunde arrangera skateskola fem dagar i veckan under hela sommaren. Flera hundra barn besökte skateskolan och fick därmed en meningsfull fritid.
Säg hej i skolan
2013 startade projektet "Säg hej i skolan" som en fortsättning på kampanjen "Säg hej till din granne". Målsättningen var att öka tryggheten genom att stärka känslan av samhörighet samt stärka relationen till MKB och det område där eleverna bor. Projektet vände sig till elever i årskurs fyra och fem. Under 2014 fick ytterligare skolor i MKBs bostadsområden besök av projektet.
Press
Vårt Pressmeddelande om Säg hej i skolan
Sydsvenskan om initiativet Säg hej i skolan
Säg hej
Forskning visar att goda grannar är bra för hälsan. De bidrar till den trygghet och trivsel som präglar ett område. De som bor i områden där grannar hälsar mår bättre i kropp och själ än de som bor i områden där den ytliga relationen inte finns. Stress, förstörelse och nedskräpning kan vara tecken på vantrivsel och skapar dessutom en känsla av osäkerhet. MKB jobbar därför aktivt med sociala aktiviteter i våra områden som gör att grannar får en chans att ses, umgås eller helt enkelt bara säga hej.
Step up
Ungdomsprojektet Step up arrangerades under två år av MKB, Malmö stad, polisen, Stena Fastigheter, Räddningstjänsten Syd, SOS Alarm (ambulans) och Securitas. De deltagande ungdomarna fick göra studiebesök på olika arbetsplatser för att lära sig mer om yrkena. Projektet handlade främst om att skapa relationer mellan ungdomarna och polis, fastighetsägare, brandkår, SOS Alarm och Securitas. Mötena gav ungdomarna förståelse för hur dessa yrkesgrupper arbetar. Tjejer och killar mellan 16 och 19 år från Holma, Kroksbäck, Bellevuegården och Lorensborg var med i projektet.
E-sport för alla
Barnen i klass 4-9 på Hermodsdalsskolan har haft några extra roliga torsdagar under hösten. Tack vare MKB har de kunnat frossa i något de älskar: spela e-sport.
Ahmad, 11 år, var en av alla e-sportfantaster som satt klistrad vid datorn i Allaktivitetshuset. Han var supertaggad på att komma igång med att spela Fortnight.
- Jag har spelat det innan, det är ett kul spel där man bygger och skjuter. Det roliga är att spela med andra.
Kul aktivitet för alla
- Eftersom e-sport är väldigt dyrt och lite av en klassfråga samtidigt som det är omåttligt populärt bestämde jag mig för att ta hit en proffsig förening som tillsammans med pedagogerna kunde erbjuda detta efter skolan, säger Sofia Wittmann, bococial utvecklare på MKB.
Otroligt populär
E-sporten arrangeras i samarbete med MKB, Malmö e-sport och Allaktivitetshuset. Barnen har under några roliga torsdagar spelat olika spel som Fortnignt, Smash och FIFA. Lärare och annan personal har hjälpt till med det tekniska.
- Vi på MKB måste vara lyhörda för ungdomar och barns faktiska intressen och ha en dialog med våra boende. Det var viktigt att vi sponsrar en aktivitet som är genuint efterfrågad, säger Sofia Wittmann.
Att ta en förlust
En viktig poäng har varit att spelen ska kunna spelas tillsammans i grupp och att de har låga trösklar även för ovana spelare. Malmö e-sport och Allaktivitetshuset har även fokuserat på etikarbete kring spelandet, exempelvis hur man hanterar en förlust och hur kompisar kan få alla att känna sig inkluderade i aktiviteter.
Fakta
E-sport: en snabbt växande sport där man spelar datorspel med andra personer över hela världen. Framgångsfaktor: Det gäller att vara snabb för att lyckas.
Malmö e-sportförening: Vill ge barn en trygg digital fritid.