Hoppa till innehåll

Röster från Augustenborg

Läs vad några boende tycker om att bo i Ekostaden Augustenborg.

Kristian, Augustenborgsbo sedan 1999

"Vi gjorde ett aktivt val att flytta just Augustenborg. Vi ville flytta till ett lugnare område än där vi bodde innan och vi hade hört mycket gott om Augustenborg. Här är en perfekt mix av människor och kulturer och här är det lätt att lära känna alla. Under min uppväxt i området var allas mammor min mamma och vise versa. Här känner jag mig så pass mycket som hemma att jag nästan skulle kunna gå ut i pyjamas (skratt). Augustenborg är också en träffpunkt för boende från andra områden, mycket på grund av att Augustenborg ligger mitt i staden. Det är här man ses och umgås".

Erika, Augustenborgsbo sedan 2016

"Greenhouse var ett drömhus som passade våra tankar och ambitioner. Huset är inte bara ett boende, utan även ett koncept som tilltalar oss, men även hela Ekostaden lockade oss. Det var faktiskt träden som avgjorde att vi flyttade till Augustenborg. Vi tittade på andra, mer nybyggda områden i Malmö, men upplevde dessa som själlösa och sterila eftersom det tar 20 år för grönskan att växa till sig. Det bästa med att bo i Greenhouse är gemenskapskänslan. Eftersom huset var nybyggt så flyttade vi alla in tillsammans, och trots att vi är olika så enas vi kring det gemensamma gröna intresset. Jag upplever att det i Sverige är ovanligt att man känner sina grannar. Detta är faktiskt första gången i livet som jag känner mina grannar så här bra. Det bästa med Ekostaden Augustenborg är dammarna med fiskarna och fontänerna, grönområdet och närheten till förskolan. Området är lugnt och det är ganska nära stan. Det har blivit ännu bättre nu när Persborgstationen har öppnat igen och vi kan åka till centralstationen på 10 minuter".

Erika på augustenborgs torg

Ebbe - Augustenborgsbo sedan 1951

"Vi flyttade in precis när huset var nybyggt. På den tiden kostade vår trea 178 kr i månaden. När vi flyttade in fick vi inte använda hissen eftersom den kunde bli överbelastad. Detta gjorde att jag fick springa 18 gånger upp och ner de sex våningarna för att flytta in våra saker. Det gick ju bra då, när jag var ung och stark (skratt). Det var toppen i Augustenborg på den tiden! Vi hade egen värmecentral och slapp därför själva elda hemma, här fanns även konditori, affärer, fiskaffär, ja, allting vi behövde. Det var jättefint med tvättstugan, där kunde vi lämna in tvätten eller själva tvätta. Under tiden vi satt och väntande på att tvätten skulle bli färdig kunde man ta en fika och prata med de andra grannarna som också väntade. Jag har alltid tyckt att det varit jättebra i Augustenborg, och detta är det bästa området i stan! Här bor vi inte i stan bland en massa betong och trafik, det är snarare lite som att bo på landet. Men samtidigt bor vi ändå centralt och det har alltid varit lätt att ta sig till och från jobbet härifrån".

Ebbe i sin lägenhet