Artikel MKB köper Malmö Centralfängelse i Kirseberg

Det gamla Centralfängelset på Kirseberg i Malmö har varit till salu en tid och det är MKB Fastighets AB som nu köpt fastigheten. Detta ger oss en möjlighet att bygga nya bostäder i östra delarna av staden.

Licens:Creative Commons Erkännande Dela lika

– Det är roligt att statlig mark kan användas till bostäder, det är en utveckling som vi gärna ser en fortsättning på, säger Terje Johansson, VD på MKB Fastighets AB. Förvärvet av Centralfängelset 1 stärker vår position i stadsdelen. Läget är intressant eftersom det ligger längs ett stråk för kollektivtrafik och nära både Värnhem och Östervärn.

Möjlighet till att bygga 250 nya lägenheter

Innan det kan byggas bostäder här måste kommunens detaljplan för området ändras. Detta är något som kan ta ett eller ett par år. Men det vi sett är att det finns möjlighet att bygga runt 250 bostäder.

Byggnaderna och fängelset

På området finns totalt tio byggnader, bland dem en direktörsvilla och ett förmanshus som vi ser som skyddsvärda.

Exakt vad som kommer att hända med det stora fängelset på 6 000 kvadratmeter är inte klart. Först i början av nästa år vet vi mer om vad vi vill, kan och får.

Fakta

Malmö Centralfängelset 1 är belägen mellan Lundavägen och Norra Bulltoftavägen och gränsar till Kirsebergsskolan och Dahlhems idrottsplats. Fastigheten har en sammanlagd markareal om 20 272 kvadratmeter. Det finns cirka tio byggnader och den uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 12 500 kvadratmeter. Den ursprungliga byggnationen är från tidigt 1900-tal och har genomgått flera om- och tillbyggnader. I den norra delen av tomten finns en mindre park/trädgård kring den före detta direktörsbostaden.

Dela den här sidan: