Artikel Husvärden - en mångsysslare med koll på läget

MKB:s husvärdar är ansiktet utåt och de som först möter våra kunder. De ser till så att stora och små saker fungerar, att våra områden är fina och att våra kunder får den hjälp och service de behöver. De är våra problemlösande vardagshjältar.

Licens:Creative Commons Erkännande Dela lika

MKB har 79 husvärdar som arbetar i alla områden över hela Malmö. En husvärd ansvarar för cirka 300-400 lägenheter och möter många kunder varje dag. Den viktigaste uppgiften är att ansvara för helheten i sina fastigheter och att ge kundenbra service. I det dagliga arbetet innebär det till exempel att göra reparationer inne och ute, att ta hand om tekniska frågor och att se till att utemiljön är ren och fin. Kort sagt,husvärden är den som får vardagen att flyta på.

Stort ansvar och många kollegor
Till sin hjälp har husvärden sina kollegor på områdeskontoret: fastighetsskötare som ser till att området är helt och rent, lägenhetsutvecklare som bland annat sköter uthyrning och underhåll av lägenheterna och bosociala utvecklare som arbetar för ett tryggt boende. Husvärdar kan ha väldigt olika arbetsuppgifter beroende på var de arbetar. På MKB har husvärden ett så stort ansvar att hen nästan kan jämföras med en förvaltare.

Hur blir man husvärd?
Husvärden behöver kunna ha koll på många saker samtidigt, vara stresstålig och bra på att prioritera. Hen ska också vara en fena på teknik, kundservice och att hitta snabba och bra lösningar på många olika frågor. Hur blir man husvärd på MKB då? Det finns flera vägar. En är vårt lärlingsprogram som pågår under cirka ett år, det är ett bra sätt att se om man passar för jobbet. En annan är att gå en yrkesutbildning inom till exempel vvs, bygg eller el och sedan söka jobb hos oss. En del husvärdar stannar länge på sina poster och andra går vidare till andra tjänster, MKB har flera exempel på tidigare husvärdar som idag arbetar som tekniker, förvaltare eller fastighetschef.

Mer om husvärdarna på MKB:
Antal husvärdar på MKB: 79
Könsfrödeling: 67 män och 6 kvinnor
Snittålder: 44 år
Exempel på uppgifter: Helhetsansvar för förvaltningen i området, reparationer, städbesiktning, inflyttning, bomöten och kundinformation, budgetplanering med mera.

Dela den här sidan: