Hoppa till innehåll

Tidslinje för MKB Fastighets AB

1945 föreslog den svenska regeringen att Sverige skulle ha “goda bostäder åt alla”. I många år innan dess bodde människor i väldigt dåliga hus där de blev sjuka. Det var också väldigt svårt för många människor att hitta en bostad. MKB bildades ett år senare, den 19 november 1946. MKB skulle bygga och hyra ut lägenheter. Om du behövde en bostad räckte det med att du kunde betala en summa pengar varje månad, du var inte tvungen att låna en stor summa pengar för att köpa eller bygga en egen bostad.

Bildspel

1940-tal: Vid starten hade MKB 616 lägenheter, bland annat i barnrikehusen vid Nobelvägen. 1948 togs det första spadtaget till Augustenborg, mitt ute på åkrarna som låg runt gamla Malmö. Där byggde MKB 1567 lägenheter som stod klara 1952.

1950-tal: Nu byggdes Persborg, Lorensborg, Sorgenfri, Mellanheden, Limhamn, Pildammsstaden. Områdena byggdes med öppna barnvänliga utemiljöer, tvättstugor och fritidslokaler. I varje område fanns fritidsföreningar som arrangerade aktiviteter i veckorna.

1960-tal: Många människor i Sverige stod i bostadskö och regeringen beslutade att det skulle byggas 100 000 bostäder per år under tio år, det så kallade miljonprogrammet. Under denna tid byggde MKB bland annat Segevång, Nydala, Gullviksborg, Kroksbäck och Rosengård.

1970-tal: Nu byggde MKB Lindängen, Oxie, Holma, Bellevuegården och Lugnet. Men det började bli svårt att hyra ut alla lägenheter. Snart stod flera av de nybyggda bostäderna tomma. Vissa människor kunde istället bo i villa i kommunerna runt Malmö. MKB bad om hjälp att skapa en bättre bostadsmiljö i områdena som byggts för att få de kvarvarande hyresgästerna att stanna kvar och vårda sitt område.

1980-tal: Arbetet med boendeinflytande och att engagera de boende i området satte än mer fart och 1985 uppfanns självförvaltning. Hyresgästerna skulle själva vara med och påverka och kunna se resultat av sitt engagemang, områdena blev finare och de som hjälpte till fick en lägre hyra. Nu flyttade MKB också sitt huvudkontor till Adlerfelts väg på Rosengård.

1990-tal: Under denna period byggde MKB för bolaget unika satsningar som Bo100 och Potatisåkern. MKB startade arbetsförmedlingen Jobbakuten, företagshus och olika nätverk för att skapa fler jobb i staden. MKB bildade ett eget bolag för att koppla in bredband för internet i alla fastigheter. Ekostaden Augustenborg påbörjades i det nu lite nedgångna 50-talsområdet.

2000-tal: Nu blev det svårare att hyra lägenhet i Malmö, bostadsbristen återkom. MKB fick mål att bygga ett visst antal lägenheter per år. Mässan Bo01 som genomfördes 2001 blev mycket omskriven. Utbyggnaden pågår än idag och är nu en hel stadsdel, Västra hamnen. MKB hade 21 282 lägenheter år 2006, det var 30 procent av hyresmarknaden och gjorde MKB till Malmös ledande bostadsföretag.

2010-tal: Malmö hade fortsatt stor befolkningstillväxt. Planer och byggnation i Limhamns läge, Norra Sorgenfri, Kalkbrottet, Gyllins Trädgård, Hyllie och Segepark. Men något unikt genomförs också: MKB säljer en del av husen i Rosengård och bildar där ett nytt bostadsbolag tillsammans med tre andra fastighetsägare.

Aug.jpg

MKB bildades den 19 november 1946. Det första bostadsområdet som MKB byggde var Augustenborg, 1948-1952. Då låg åkrar runtomkring de nya husen.

kok.pnglgh.png

Bild på kök och vardagsrum i MKB:s lägenheter i Augustenborg, foto från 1950-talet.

barnrike.jpg

Barnrikehus, Nobelvägen i Malmö, bild från 1940-talet.