Hoppa till innehåll

Skyltning - regler och lagar

För att sätta upp en skylt, ett skyltskåp eller liknande krävs ett godkännande från din lokalförvaltare.

MKB Lokal ska bidra till en positiv stadsutveckling och vi är måna om att välja rätt verksamhet till våra lokaler för Malmös bästa. Skyltningen är ett viktigt inslag i gatubilden och stadsmiljön och det är därför inte bara viktigt att skyltningen harmoniserar med fastigheten men även med omgivningen. Därför ska du alltid fråga MKB innan du beställer, sätter upp eller ändrar din skylt.

Efter vårt godkännande måste du ansöka om bygglov (skyltlov) hos stadsbyggnadskontoret på Malmö stad. En kopia av byggnadslovet ska skickas till din förvaltare på MKB för godkännande innan du får sätta upp din skylt.

HUR GÅR JAG TILLVÄGA

  1. Ta fram förslag på skylt och utformning av skylten.
  2. Få godkännande från MKB och din lokalförvaltare.
  3. Efter vårt godkännande ska du ansöka om bygglov (skyltlov) hos stadsbyggnadskontoret.
  4. En kopia av bygglovet ska skickas till din lokalförvaltare för godkännande innan du får montera skylten. Läs mer om bygg- och skyltlov på mkbfastighet.se/Lokal/faq
SKYLTFÖRSLAGET SKA INNEHÅLLA FÖLJANDE
  1. Det ska tydligt framgå färg, form, material och storlek på skylten.
  2. Skyltar med belysning ska redovisa ljusstyrkan.
  3. Underlag som visar skyltens placering på fastigheten i skalenlig bild (Fotomontage).
Gatupratare är lösa skyltar som placeras direkt utanför verksamheter under öppettiderna. Du får som regel ha en gatupratare per verksamhet och ingång.
Du behöver inte bygglov för gatupratare. Däremot behövs polistillstånd. Gatuprataren måste du plocka in varje dag vid stängning. Malmö kommun har godkänt dessa ovan. Viktigt är att ha rund botten för säkerheten i staden.