Hoppa till innehåll

Frågor och svar om årlig hyreshöjningen

Hyrorna höjs med 0,75 procent från den 1 april 2021
Hyresförhandlingarna mellan MKB Fastighets AB och Hyresgästföreningen Region södra Skåne har resulterat i ett tvåårsavtal med en generell hyreshöjning om 0,75 procent från 1 april 2021 och ytterligare 1,25 procent från 1 januari 2022. Det motsvarar 60 kronor i månaden för en trea på 70 kvadratmeter från april 2021 och ytterligare 100 kronor under 2022.
Varför höjer ni hyran mitt i pandemin, när många har det svårt ekonomiskt?Pandemin innebär att många enskilda och hushåll har fått en besvärligare ekonomisk situation. Därför gör vi nu vissa avsteg från den normala hyressättningen. Det blir en lägre hyreshöjning nästa år (2021) och en något högre 2022. Med detta tvåårsavtal ökar förutsägbarheten för hyresgästerna eftersom man vet vad boendet kommer att kosta de närmaste åren.
Hyran höjs varje år för att…
Vi strävar efter en jämn och förutsägbar förändring av hyran. Denna stabilitet är bra för både hyresgästerna och MKB. Det krävs hyreshöjningar över tid och i år stannande överenskommelsen på 1,85 procent. Vinster är också en förutsättning för nyproduktion och underhåll.
Varför sänker/skänker ni inte hyran? 
Vi vet att många människor kan få en sämre ekonomi på grund av coronavirusets effekter. Den som inte kan betala sin hyra får hjälp av samhällets stödfunktion som exempelvis a-kassa eller försörjningsstöd. Vårt råd är att du som har svårt att betala hyran alltid ska höra av dig till oss. Hyran är den viktigaste räkningen. Du kan få vänta med att betala hyran (anstånd). Vårt mål är alltid att man ska kunna bo kvar. 
Ni som har så stor vinst, varför kan ni inte …?
Att MKB har en vinst är bra för oss, våra kunder och vår ägare kommunen eftersom det gör att vi kan ta hand om våra fastigheter, bostadsområden och kan bygga nya bostäder.  
Vår vinst återinvesteras och går främst till underhåll av alla våra fastigheter och nyproduktion. Vi har också ett ansvar att underhålla, reparera och sköta våra hus så att de är hållbara i många år framöver.