Starta en odlingsgrupp eller självförvaltning
Hemma hos Gunilla stryker katten Måns kring benen. Sticklingar och odlarböcker tar plats i köket. Gunilla har bott i Augustenborgs seniorboende i 18 år och trivs väldigt bra. “Det är som att bo på landet. Vi har så många olika sätt att odla på. Krukor i fönstret, odlingspallar, rabatter, balkonger, direkt i marken och i kärl på torget”, berättar Gunilla.
Men hur gör man då för att börja?
Starta en odlingsgrupp eller självförvaltning
Ett bra tips om du är odlingssugen är att fråga dina grannar om de vill starta en odlingsgrupp. Gunilla är med i Augustenborgs odlargrupp, den startades 2012 av Gunilla och en liten grupp personer som ville försköna omgivningen. Men redan 2005 började Gunilla och andra odlingssugna grannar med självförvaltning. Några i gruppen hade bott på Holma där de hade självförvaltning av rabatter och odling. Det blev startskottet för samma tankar även här. Gunilla berättar:
Vi ville ha självförvaltning och sköta rabatter och odlingar själva så långt som möjligt. Med MKB:s stöd har vi nu odlingar i vårt kvarter, på Augustenborgs torg, samt ska få ett hönshus. Vi i odlargruppen ville göra mer än att bara ha några krukor ute, så vi kontaktade MKB med våra förslag. Som självförvaltare kan man städa i en tvättstuga, ta hand om en rabatt, delta i miljögruppen eller sköta möbler och växter på torget.
Skörd av både blommor och grönsaker från krukor, mark och pallkrage.
En del av gänget i odlargruppen, längst upp till vänster syns Gunilla
Enkelt att lyckas med fleråriga grönsaker
Även om du inte har en odlingspall på innergården går det bra att odla mindre krävande grönsaker och blommor i krukor på balkong eller i ett soligt fönster. Minizucchini (squash) kan växa även i de allra minsta krukor på balkongen. Blommorna på zucchini är också mycket goda. I och med att deras blad är stora och mjuka kan man exempelvis fylla dem med ost och gratinera med tomatsås.
Gunilla tipsar om andra sätt att odla enkelt.
Satsa på perenna grönsaker och blommor. Perenna grönsaker och blommor kommer tillbaka år efter år, till skillnad från vanliga sommarblommor och andra grönsaker som bara har en säsong. Då minimerar du arbetet och behöver inte lägga ned lika mycket tid. Det är perfekt när du vill odla, men har familj, studier eller jobb och vill att det ska sköta sig själv. Ett bra boktips är “Fleråriga grönsaker” av Annevi Sjöberg, Philipp Weiss och Daniel Larsson.
Prova att odla zucchini i kruka på balkongen eller i ett soligt fönster. Här ser du zucchini (squash) med den ätbara gula blomman.
Använd blast och blomblad i pesto
Du kan använda andra örter och blad till pesto än basilika. Kom bara ihåg att dubbelkolla och googla om just dina blommor, blad och blast är ätbara. Gunilla brukar till exempel använda morotsblast till en god pesto.
Ofta slänger folk bort blasten, men gör inte det! Blast från morötter, rödbetor och rädisor är gott att använda i pesto istället för basilika.
Du kan enkelt odla babyleafs hemma på fönsterbrädan. Exempelvis ruccola och koriander. Det är örter, blast och sallad du skördar tidigt när bladen fortfarande är små. På så sätt får du snabbt egenodlad sallat hemma. På blomman funkia kan du äta skotten som smakar sparris, och bladen på kärleksört går också att äta. De är goda att woka hastigt på hög värme, berättar Gunilla.
Gör det grönare hemma med amplar och tulpan i kruka
Amplar ger härlig grönska inomhus och är perfekta när du inte har mycket plats. Blandar du gröna bladväxter med blommor ger det snabbt ett grönt och frodigt intryck. Amplar finns ofta billigt i second hand-butiker, eller så pysslar du ihop en själv av snöre och lite tålamod. Ett annat trevligt sätt att förhöja grönskan hemma är att köpa hem vårlök i kruka och sätta i fönstret. De senaste åren har det blivit trendigt att ha minitulpaner hemma i kruka. Både fint och mer långlivat än tulpaner i vas. Dessutom kan du spara lökarna efter blomning till nästa säsong. Lycka till!
Några fleråriga grönsaker att prova
● Trädgårdssyra och ängssyra
● Libbsticka
● Spansk körvel
● Rankspenat
● Ostronört
● Kärleksört
● Jordärtskocka
● Gräslök
● Ramslök
● Gode Henriks målla
● Strandkål
● Korogi
Läs mer på https://perennagronsaker.se/