Hur är det att bo i kollektiv?
Maria, Arvid och Monica bor i MKBs kollektiv Trevnaden och berättar varför de trivs så bra!
Om MKBs kollektiv Trevnaden
Det var längtan efter ett hem som inte bara är en bostad, utan en del av något större som fick Maria och Arvid Wennergren och deras två barn att flytta till fyrarummaren i Norra Sofielund. Här bor de i kvarteret Trevnaden, ett socialt boende med kollektivt tänk. Även om familjen bor för sig själva i sin lägenhet, har de en nära relation med grannarna och träffas regelbundet i det gemensamma vardagsrummet, lekrummet och matsalen.
– Vi är ett 80-tal vuxna och massor av barn som bor här och alla känner alla. Det är så fantastiskt att barnen får ett så rikt socialt liv. Här får de fler trygga vuxna än om vi hade bott i ett vanligt bostadsområde. Barnen knackar på hos varandra när de vill leka och alla barnfamiljer har en chatt som handlar om aktiviteter. Jag tycker att det är underbart att de kan växa upp här, så nära stan men i en lugn och fin boendemiljö, berättar Maria.
Ett engagemang utöver det vanliga
Allt fler tycks längta efter gemenskapen som ett kollektiv innebär. Familjen berättar att det finns en mycket större mångfald bland de boende i Trevnaden än vad man först kan tro. Här samlas barnfamiljer, unga killar, äldre damer och par utan barn. Tillsammans skapar de ett boende som har mer än vad en vanlig lägenhet istan hade kunnat inrymma.
– Alla som bor här vill bo socialt och lära känna sina grannar. Det uppstår så många spontana möten: på gården, i musikrummet och verkstaden. Alla är välkomna, men det betyder inte att umgänget är påtvingat. Jag undrade om jag skulle bli matt på det sociala, men det är snarare så att jag får energi av allt roligt som händer, förklarar Arvid.
– Självklart innebär den här typen av boende ett större engagemang än i en vanlig hyresrätt. I kontraktet ingår bland annat att vara en del av matlaget och förbereda, laga maten eller diska ungefär en gång i månaden. Vi har också omsorgsgrupper som städar våra gemensamma ytor. Det tar inte så mycket tid och fungerar bra, fortsätter han.
”När vi delar på saker blir alla rikare”
Maria och Arvid beskriver Trevnaden som ett demokratiskt boende, där alla har möjlighet att påverka. Varje månad hålls ett husmöte där aktuella frågor diskuteras.
– Alla förslag möts med pepp och glädje! Vad man än vill göra så finns det resurser. Till exempel har vi syjunta, bokcirkel och andra sociala beröringspunkter som utgår ifrån intressen. Dessutom finns det en odlingsgrupp, solidaritetsgrupp och inredningsgrupp som ansvarar för olika frågor, förklarar Maria och fortsätter:
– Vi är också väldigt bra på att dela på resurser. Det finns ingen anledning för oss alla att äga massor av prylar. När vi delar på saker blir alla rikare.
”Det är lyx att bo så här!”
En trappa upp från familjen Wennergren bor Monica Ståle. Hon flyttade till Trevnaden i samband med att huset stod klart 2014 och trivs med den trygghet som ett kollektivboende medför. Monica är pensionär och vill gärna leva ett så aktivt liv som möjligt.
– Det är ett skönt hus att åldras i. Jag har fortfarande lusten att göra saker och engagera mig. Här händer det massor utan att jag behöver förflytta mig: det är filmkvällar, middagar på takterrassen och syjunta. Jag har varit med i flera av våra grupper: inredningsgruppen, kommunikationsgruppen och styrelsen. Jag känner en stark delaktighet i huset.
Monica flyttade hit från en lägenhet i Västra Hamnen. När hon berättar att hon bor i ett kollektivboende möts hon ofta av skeptiska kommentarer och frågor som ”har du eget sovrum eller delar du med andra?”. Monica framhåller att det här är ett modernt sätt att bo tillsammans. Alla har sin egen bostad, men delar på gemensamma ytor och tar hand om huset tillsammans. Det är en välskött förening med engagerade medlemmar.
– Det är lyx att bo så här, avslutar Monica.