Självförvaltare i Holma
Möt Bengt och Ing-Britt
Stadsdelen Holma i södra Malmö drabbades hårt när miljonprogramsområdena blev mindre populära i början av 1990-talet. Men när de boende i området erbjöds att bli självförvaltare, det vill säga att själva sköta fastighetens utemiljö, trapphus och tvättstugor i utbyte mot lägre hyra, minskade problemen stegvis. Holma gick från en stadsdel med sociala utmaningar till att bli en trygg plats där människor trivs. Här bor Bengt och Ing-Britt som blev självförvaltare 1994. Idag, nästan 30 år senare, bor de kvar på samma gård och är fortfarande engagerade.
– Vi har hela tiden haft samma gård att sköta om och vi upplever att vi får en helt annan kontakt med grannarna. Vi blir kända ansikten för de som bor i området och hjälper ofta grannarna med andra saker, till exempel att byta glödlampor eller att bära in eller ut möbler, berättar Bengt.
Självförvaltningen bygger på engagemang från de boende. MKB bidrar med inköp av material, men självförvaltarna får fria händer att utveckla sin innergård.
– Vårt uppdrag är att sköta trädgården och utemiljön på vår gård. Vi har stort inflytande och kan påverka hur den ser ut. Gården har blivit lite av ett utflyktsmål. Genom åren har det varit många Malmöbor som besökt oss och det tycker vi är väldigt roligt. Under pandemin har det såklart varit färre, men nu är alla hjärtligt välkomna tillbaka, säger Ing-Britt glatt.Bengt och Ing-Britt på den blomstrande innergården i Holma.
Självförvaltningen är ett engagemang som lönar sig för alla inblandade. Med facit i hand har projektet bidragit till en härlig gemenskap och ökad trygghetskänsla i områdena. De prunkande innergårdarna är något som många av de boende är stolta över och som även lockar besökare från andra delar av staden.
– Uppdraget skapar en hemmakänsla på gården eftersom alla tar hand om den som om det vore deras egen trädgård. Dessutom är det en bra aktivitet för oss pensionärer. Vi håller igång kroppen när vi arbetar på gården! Jag tror inte att min kropp hade varit så pigg och stark som den är idag om det inte vore för självförvaltningen, avslutar Ing-Britt.
Självförvaltningen var inte helt okontroversiell när den infördes. Skatteverket beslöt att självförvaltarna skulle förmånsbeskattas för den sänkta hyran, vilket MKB överklagade. Resultatet blev en ny skattelagstiftning, ”Lex Holma”, som gjorde klart att självförvaltarnas hyresreduktion inte var skattepliktig.
Idag finns det 170 självförvaltare i Holma och 362 i MKBs övriga bostadsområden. Konceptet har spridit sig till andra bostadsbolag runt om i landet. En gård med engagerade självförvaltare går helt enkelt inte att ta miste på!
Är du intresserad av att veta mer om självförvaltningen eller nyfiken på att engagera dig? Kontakta ditt områdeskontor så berättar vi mer.