Hoppa till innehåll

Välkomna våren på balkongen

Snart tittar vårsolen fram och balkongsäsongen börjar på riktigt! Passa på att så fröer till grönsaker, kryddväxter och bär redan nu så kan du njuta av godsakerna hela sommaren. Vi har tagit fram sju smarta tips som hjälper dig att förvandla din balkong till en härlig oas, från morgon till kväll.

Vårfin balkong med blommor

  1. Sätt färg på tillvaron med frosttåliga blommor! Penséer, påskliljor och pärlhyacinter trivs bra även kyliga vårdagar och finns att köpa i de flesta matbutiker och blomsteraffärer.

  2. Utnyttja ytan med multifunktionella möbler. Ett vägghängt bord och en bänk med förvaringslåda sparar mycket plats på en liten balkong. Kolla på begagnatsajter och loppisar för fyndchans!

  3. Dags att så tomater, kryddor, paprika och chili inomhus på fönsterbrädan. Om du inte har planteringskrukor hemma kan du använda en tom äggkartong eller en avklippt mjölkförpackning till den första sådden. Plantera om allt eftersom plantorna växer sig stora! I maj kan du ställa ut dem på balkongen.

  4. Triss i perenner. Skapa en flerårig oas med vackra och lättskötta perenner som funkia, astilbe och lavendel. De vissnar under hösten och vintern för att sedan börja blomma till våren igen.

  5. Klassiska kryddor som timjan, basilika, rosmarin och persilja trivs bra på balkongen. Plantera gärna allihop i en stor kruka så slipper du vattna lika mycket. Så själv från frö eller köp färdiga kryddväxter i trädgårdsbutik – de du hittar i mataffären är ofta hårt uppdrivna och har därför mindre chans att överleva.

  6. Mysig belysning i form av enkla ljusslingor och ljuslyktor livar upp både tidiga vårkvällar och sena sommarnätter. Använd gärna solcellsdrivna ljuskällor som är bra för naturen och sköter sig själv. Skapa mysfaktor med värmeljus i klassiska ljuslyktor eller kanske värmetåliga glas? Glöm inte att släcka ljusen när du går in.

  7. Återbrukade material ger balkongen fin karaktär. Kanske har du gamla möbler på vinden som kan användas på balkongen? Korgmöbler, trasmattor och trälådor är grejer som ofta ligger och skräpar i förråd eller går att hitta på loppis till en billig peng. Kommer du över några gamla lastpallar? Bygg en mysig soffa genom att ställa pallarna ovanpå varandra och lägg en stor dyna ovanpå.