Hoppa till innehåll

Risgrynsplättar med lingongrädde

Under julen är det mycket mat som slängs istället för att ätas upp. Med lite kreativitet går det att göra nya, goda rätter av dina matrester! Blev det risgrynsgröt över? Eller är du bara sugen på en julig efterrätt? Då tycker vi att du ska göra våra goda och snabblagade risgrynsplättar. De blir extra goda med en syrlig lingongrädde!




Tillagningstid: 20 minuter

Antal portioner: 21 plättar


Du behöver:

500 g risgrynsgröt

1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 vaniljstång

1 ägg

Smör att steka i

1 dl socker

1 msk kanel

5 dl vispgrädde

2 dl lingonsylt


Gör så här:

  • Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna med en kniv.
  • Blanda gröten med vetemjöl, bakpulver, fröna från vaniljstången och ägget till en smet.
  • Smält smör i ett plättjärn eller en vanlig stekpanna.
  • Klicka ut gröten till små plättar och stek ett par minuter på vardera sida.
  • Låt svalna.
  • Rör ihop socker och kanel. Doppa plättarna i kanelsockret.
  • Vispa grädden och rör sedan ner lingonsylten.
  • Servera plättarna med lingongrädden.


Smaklig måltid!