Hoppa till innehåll

Kombinera mera

Joanna utbildar kockar och fransstylister – och har 30 sekunder till jobbetEtt stenkast söderut från Hyllie station, med utsikt mot vad som ska bli Hyllies egen stadsdelspark, hittar vi MKB:s kvarter Smygmaskan. Här, på entréplan, hittar vi också två av MKB:s bokaler, och i en av dem bor och jobbar Joanna Oddane. Vad fick henne att välja detta fortfarande ganska ovanliga koncept?

– Under några år hyrde min man och jag i ett hus i Trelleborg, och när vi fick tipset om den här bokalen hade vi faktiskt redan funderat en tid att flytta till just Hyllie. Vi hade väl kommit till insikten att vi är mer utav storstadsmänniskor, och i Hyllie har vi ju nära till både Malmö och Köpenhamn.Befriande med downsizing
Bokalen som Joanna och hennes man Michael hyr har en yta på 55 kvadratmeter, varav 17 kvadratmeter är kontors- och besökslokal. Stora fönsterpartier och högt till tak gör att man får ett rymligt, luftigt intryck trots de begränsade ytorna, och till detta bidrar också Joannas smakfullt sparsmakade inredning av både kontoret och lägenheten.

– Att gå från över 100 kvadratmeter, som vi hade där vi bodde senast, till 38 som vi har att bo på nu krävde en del ”downsizing”, där vi gjort oss av med en massa grejer som vi egentligen inte behövde. Det kändes konstigt till en början men också befriande, och nu trivs vi jättebra.

Den multibegåvade köksön
– Det som vi direkt såg skulle kännas som en begränsning var köket. Både min man och jag är matlagningsintresserade, vi har en hel del köksutrustning som vi vill kunna använda och vi står gärna och lagar mat tillsammans. Det där fanns det inte riktigt plats till, men eftersom allt annat med bokalen kändes så rätt, började vi fundera på om det gick att lösa.


– Vi investerade i en köksö som har inbyggd förvaring och som fungerar som både arbetsyta och matplats. Köksön har en design som smälter in och är konstruerad så att den hålls på plats av sin egen tyngd, utan några behov av förankring i golvet.

Lägenhetsdelen har en öppen planlösning och ytan bakom köksön har Joanna och Michael inrett som en vardagsrumshörna med soffa och vägg-tv. Runt hörnet hittar vi sedan sovrummet med gott om plats för parets dubbelsäng samt ett stort badrum.

Dörren mellan jobb och fritid
Hur lyder då Joannas recension av bokalen, efter de tre månader som gått sedan hon och maken flyttade in.

– Det känns verkligen som att vi har valt rätt med Hyllie. Här finns allt man behöver i form av shopping och restauranger och det är spännande att se hur stadsdelen fortsätter att växa.

– Jämfört med att bara ”jobba hemma” ger bokalen en tydlig ”nu är jag på jobbet”-avgränsning. När jag öppnar dörren till köket lämnar jag jobbet bakom mig och är ledig. Samtidigt har jag inte mer än 30 sekunder till jobbet brukar jag säga, för det är väl ungefär vad det tar mig att förflytta mig från köksön till min jobbdator.Fakta om Joanna och hennes jobb

Specialiserade onlineutbildningar
Joanna jobbar bland annat med utbildningar i livsmedelshygien. Det finns en stor efterfrågan på online-utbildningar i livsmedelshygien och säkerhet, HACCP, bland restauranger och caféer och sådana erbjuder Joanna genom sitt företag easywise.se

Den andra delen av Joannas verksamhet handlar även den om online- utbildningar, men inom skönhet. Här har hon specialiserat sig på ögonfransar, och utbildningarna vänder sig till professionella fransstylister liksom stylister som själva vill ta steget till att kunna utbilda andra.