Hoppa till innehåll

”Allt vi behöver i vardagen finns i huset eller närområdet”

I februari gick de första flyttlassen till Halvslaget, MKBs nya seniorboende vid vattnet i Limhamn. Här berättar några av de nyinflyttade om varför Halvslaget är det perfekta valet för dem.Ingrid och Sven Söderbom lämnar sin villa i Småland för en modern trea med havsutsikt och närhet till barn och barnbarn. De tycker att Halvslaget ligger på perfekt läge, intill kajpromenaden och med promenadavstånd till mataffär, apotek och vårdcentral.

– Vi 40-talister vill bo bekvämt och lättskött, ler Ingrid. Allt som vi behöver i vardagen finns redan i huset eller i närområdet så vi måste inte åka långt för att uträtta ärenden eller träna. Dessutom ville vi flytta medan vi fortfarande är relativt krya så att vi kan ta del av gemenskapen och aktiviteterna. Man håller sig ju frisk längre när man är aktiv.Både Ingrid och Sven är mycket positiva till den här typen av boende som kombinerar komfort med de sociala aspekterna.

– Jag ser fram emot att lära känna nya människor och göra saker tillsammans med de andra som flyttar in. Jag tror att vi kommer att få en riktigt fin sammanhållning i huset där vi tar väl hand om varandra, tillägger Ingrid och Sven. Det känns tryggt att veta vem som bor här och det blir förmodligen lite lugnare än i ett vanligt hyreshus.

Claes-Göran längtade till havet

En annan som nyss flyttat in i Halvslaget är Claes-Göran Green. Han jobbade tidigare som översättare och har haft kontoret hemma. Men sedan han gick i pension har hans nuvarande boende känts för stort. Därför byter han sin lägenhet på 100 kvadratmeter vid Möllevångstorget till en trea på 65 kvadratmeter i Halvslaget.

– Jag brukar promenera från Ribersborgsstranden till Limhamn och har ofta tänkt att här skulle det vara trevligt att bo, berättar Claes-Göran. Framför allt är det läget vid havet som lockar och när jag läste mer om konceptet bakom Halvslagets seniorboende bestämde jag mig för att här vill jag verkligen bo.


I gott sällskap

Claes-Göran ser mycket fram emot möjligheten till aktiviteter tillsammans med andra.

– Nu när man börjar bli äldre hotar ensamhet och försoffning. Men här är en miljö som gynnar sammanhållning, motion och kulturella upplevelser. MKB har till och med en seniorvärdinna som anordnar aktiviteter, vilket är fantastiskt.

Alla som bor i Halvslaget kan vara med och påverka vilka aktiviteter som planeras. Det kan vara allt från musikaliska framträdanden och historiska stadsvandringar till yoga och filmkvällar i den gemensamma lokalen på nästan 230 kvadratmeter. Det finns ett program för hela året som MKB har bokat, men de boende kan också arrangera egna aktiviteter. Claes-Göran har redan flera idéer.

– Jag vill hålla kroppen i trim och är till exempel intresserad av olika promenadgrupper. Det finns gott om fina grönområden och promenadstråk längs vattnet. Eftersom jag har jobbat med böcker skulle jag också gärna vilja vara med och starta en bokcirkel. Det är ett trevligt sätt att lära känna andra och skapar många givande diskussioner. För övrigt så känns det roligt att få flytta in i en helt ny lägenhet som har alla moderna bekvämligheter man kan önska sig, avslutar Claes-Göran.

Nyfiken på Halvslaget?
Läs mer om MKBs nya seniorboende.