Hoppa till innehåll

Daggkåpan

Kan man äga mindre, men få tillgång till mer? Det vill mountainbikefantasten Niclas och supersociala Carina ta reda på när de i vinter flyttar in i nybyggda Daggkåpan i Sege Park. I den lummiga stadsdelen som tidigare huserade Östra sjukhuset växer Malmös nya hållbara område fram, där delningsekonomi står i centrum. Här ska alla boende kunna dela på allt från verktyg och hushållsmaskiner till lådcyklar och lokaler.Vi träffar Niclas och Carina i den grönskande parken, där deras framtida lägenheter håller på att färdigställas.


- Jag är helt såld på Sege Parks koncept om delningsekonomi och att leva hållbart. En av anledningarna till att jag flyttar från centrum är att jag vill fly den kommersiella stressen. Jag har slutat handla nya kläder och shoppar bara på second hand. När jag behöver något nytt funderar jag ofta på om jag kan låna av någon annan i stället. Jag ger gärna bort det jag inte använder längre. När vi väljer att dela får vi både vänskap och tillgång till allt vi behöver, säger Niclas.


Perfekt för att lära känna nya människor
Den gamla, grönskande parkmiljön bevaras när det nya Sege Park växer fram. MKB är en av fastighetsägarna som deltar i utvecklingen av området, som fram till 2025 ska fyllas av bostäder i olika storlekar och utföranden, från hyresrätter och bostadsrätter till kollektivboende. Parkens öppna, gemensamma miljö gör det enklare för människor att mötas och vara tillsammans. Carina är uppväxt i Sege Park och bor i ett av MKB:s äldre hus i området. Hon ser fram emot det sociala livet i Daggkåpan.


– Jag älskar Sege Park! Det är skönt att det ligger lite utanför stan, men ändå nära till allt. Jag gillar tanken på att alla hjälps åt i området. Det finns så mycket man kan göra för varandra, till exempel att passa varandras barn på gården. Jag är väldigt social och snackig. Min man får räcka upp handen vid matbordet, skrattar hon.


– Jag håller med. Möjligheten att vara social när det passar lockar mig mycket. Förut jobbade jag med sociala workshopar och min förhoppning är att kunna hålla några sådana i den gemensamma lokalen. Jag cyklar mycket, gärna mountainbike på Spillepengen. Förhoppningsvis finns det fler grannar som delar intresset och vill hänga med. Jag tror också att jag kommer att hänga mycket i den gemensamma cykelverkstaden i huset, fortsätter Niclas.


.

Malmös nya, hållbara stadsdel
Sege Park är ett av fyra nationella testområden för utveckling och forskning inom delningsekonomi och ingår i projektet Sharing Cities Sverige. Visionen är att fastighetsägarna och de boende ska kunna gå samman och dra nytta av varandras kunskaper, idéer och ytor. I området kommer det även vara möjligt för alla som vill att odla i odlingslådor.


– Jag tror att det är en typ av boende som kan passa ganska många idag. Det ligger i tiden för den urbana människan att välja en grön livsstil. Vårt mål är att skapa förutsättningar som gör det lätt att spara på jordens resurser. Lådcykeln är ett bra exempel på hur delning funkar: det kostar mycket att köpa en egen lådcykel och sedan används den inte hela tiden. Perfekt att dela med andra och därför kommer vi ha en lådcykelpool, berättar Robert Rosenquist som är bosocial konceptutvecklare på MKB.


Det Malmöbaserade kooperativet Drevet kommer troligtvis att ansvara för en gemensam ”hållbarhetshub” där man kan dela såväl tjänster och prylar som kunskap. Bland förslagen finns cykel-, bil- och verktygspool, odlingsgrupper, skrädderi och verkstad. Vilka som blir verklighet är ännu inte klart, men förhoppningen är att de boende i området ska ha goda möjligheter att påverka.


– Intresset för Daggkåpan och Sege Park är superstort. Jag tror att det är kombinationen av moderna, rökfria bostäder i en grönskande parkmiljö och nyfikenheten på delningsekonomi som gör att många vill bo här. Vi har några bostäder kvar att hyra ut i Daggkåpan och inom kort börjar vi att bygga nästa hus, Stockrosen, där vi välkomnar de första hyresgästerna i årsskiftet 2023/2024, avslutar Robert.


Om Daggkåpan:
Daggkåpan är ett rökfritt, familjevänligt kvarter med 130 lägenheter och 12 radhus med 1–5 rum och kök. De flesta bostäderna har egen balkong eller uteplats. I huset finns också en gemensam takterrass med utekök, växthus och möjlighet till odling. På Daggkåpans innergård finns grill, utekök, sittplatser, lekplats och odlingslådor. I boendet ingår en gästlägenhet och gemensamhetslokal och du har tillgång till en cykelverkstad, snickeriverkstad, bil- och lådcykelpool.


Läs mer om Daggkåpan


Om Carina:
Född: 1961
Bor just nu i ett av MKB:s äldre hus i Sege park.
Yrke: Tullare
Flyttar in i en trea med sin man.

Om Niclas:
Född: 1987
Bor just nu i ”Rosthuset” MKB:s kvarter Sofia i Rörsjöstaden.
Yrke: Trafikledarassistent
Intressen: Köra mountainbike, rita