Hoppa till innehåll

Legionella

Legionella, eller legionärssjuka som den också kallas, är en sjukdom som orsakas av bakterier som finns naturligt i vattnet. Om legionellabakterier upptäcks i våra fastigheter arbetar vi strukturerat efter väl beprövade rutiner.

Vad är legionella?

Legionella är en bakterie som finns naturligt i sjöar och vattendrag. Låga halter kan förekomma i dricksvatten, men det är inte farligt att dricka vattnet.
Legionellabakterier kan orsaka legionärssjuka som är en typ av lunginflammation. Legionella smittar genom små vattendroppar som är finfördelade i luften, till exempel vid duschning. De flesta som utsätts för legionellabakterier insjuknar inte. Legionella smittar inte via dricksvatten eller mellan människor.

Vad kan du göra?

Har du varit borta från din lägenhet en längre tid som till exempel vid semester rekommenderar vi att du låter varmvattnet i duschen stå på i cirka 10 minuter innan du duschar, så att avsvalnat vatten i ledningarna sköljs ut.

Aktuellt

2020-04-01

Just nu har vi ett konstaterat fall av legionella på Stensjögatan 18.

Alla berörda har fått information. MKB har vidtagit alla lämpliga åtgärder. Vi återkommer med information när vi vet mer.